EKCP-KP-1-2021

Beszámoló az EKCP-KP-1-2021/1-000200 "Lelkigyakorlat közösségépítő ereje" programról

A programot a járványügyi helyzetellenére sikerült megvalósítani. Az eredeti szakmai programtervben nem történt változás, de a megvalósítás helyszínén kénytelen voltunk változtatni a sorozatos megbetegedések miatt.

A megvalósítási helyszín végülis Debrecen lett. A diákok az Alapítványunk által bérelt busszal utaztak. Itt a Görögkatolikus Roma Szakkollégium épülete, a Hajdúdorogi Főegyházmegye központi épülete, és a debreceni görögkatolikus parókia közösségi háza adott lehetőséget a megvalósításra. Az előadásokat és foglalkozásokat és kiscsoportos beszélgetéseket Szaplonczay Márk debreceni görögkatolikus káplán és Debreczeni András tartották.

Az kirándulással egybekötött lelkigyakorlat Debrecen kulturális felfedezését is lehetővé tette.

Az egyik résztvevő diák, Nagy Anna tanár szakos hallgató személyes írását a lelkigyakorlatról mellékelem a beszámolóhoz:

"Szavakba önteni azt, amit nem lehet? Érzéseket megfogalmazni és lelkigyakorlatról beszélni? Egy élménybeszámoló teljesen szubjektív, a legszebb szavakat megfogalmazva sem lesz olyan átélhető, mintha Te is ott lettél volna.

Szeretetteljes üdvözlés, nyitottság és emberszeretet. A miliő, ahova csöppentünk a hosszú út után feltöltő volt. Itt mintha megállna az idő és jelen tudsz lenni Istenben és a gondolataidban. Elzártnak tűnik, mégis egy nagyon frekventált hely.

A hely felfedezése egy délelőttöt felölelt. A sok kérdés a templomról, a könnyező Szűzanya ikonról, a görögkatolikus egyházról; ezek olyan szálakat érintenek, amik a beszélgetések alapját képezhetik a hétvégének. A tömjén illata körbe leng, ott van. A magasba felszálló füst segít átélhetőbbé tenni a misztériumot.

Önismereti gyakorlat kapcsán megismerni a szentek és a saját tulajdonságaidat érdekes és egyedi látásmód. A hármas iránytű, a három szín, a három tulajdonság: az elkötelezettség, az erő és a bölcsesség segítenek abban, hogy felismerjük, hogy milyen ajándékokat, képességeket kaptunk Istentől. És abban is támaszt nyújtanak, hogy a mindennapi életünkben miként tudjuk a talentumokat kamatoztatni. Ezen fakultatív program után izgalmas volt másképp tekinteni a másik félre, ő vajon melyik szent lehet?

Az emberben mindig vannak kérdések, gyötrelmek, hullám hegyek-és völgyek, amikre megoldást várunk, választ kérünk Istentől, várunk és türelmesek vagyunk. Állhatatosság, alázat kell, hogy kivárjuk a választ, és ha egy fakultatív programon azt a témát feszegetve: Istenre vajon lehet haragudni? lehetünk rá mérgesek? - nemcsoda, hogyha felszakad egy-két seb. Ez fáj, de engedd, hogy fájjon! Lehet eltart napokig, hetekig, de engedd, hogy fájjon. Jézusnak is fájt. Merd kimondani, hogyha úgy érzed: Istennel most nehéz. Imádkozz hozzá, ne add fel! Senki nem mondta, hogy könnyű lesz.

Egy lelkigyakorlat amellett, hogy feltölt meg is dolgoztat. Lelkileg is szintén érezhet az ember fáradságot, ami egy hasonló hétvége után teljesen rendben van. Nem mindig a boldog dolgok töltenek fel leginkább, kell a kemény rész is, hogy megedződjünk és jobban élvezzük majd a beért gyümölcs ízét. Merem hinni, hogy okkal történnek dolgok. A nehéz, olykor próbás idők alatt párhuzamosan elindul egy jó is, amit esetleg mi még nem érezhetünk. Hisz velünk van, a világ végezetéig.

Százszor kérve őt, százszor fog segíteni. Meghallgat, érted van, segít.

,,Rászedtél, Uram! És én hagytam, hogy rászedj!"

írta: Nagy Anna